Fair και Read

Ηρακλής Παπαϊωάννου

[21 Ιανουαρίου 2016]

Το fairead ξεκινά ως πειραματική πλατφόρμα στον χώρο του βιβλίου με αιχμή τη συνεργατικότητα και όπλα την εμπειρία του βιβλίου και την ψηφιακή τεχνολογία που διαρκώς ξετυλίγει άπειρες δυνατότητες. Χωρίς να είναι κανείς απαισιόδοξος, η συνεργατικότητα, πλην εξαιρέσεων, δε συνιστά εμφανές προτέρημα της ελληνικής κοινωνίας, της καλλιτεχνικής κοινότητας περιλαμβανομένης. Όμοια, θα είχε ίσως νόημα να εξεταστούν οι δυο λέξεις, fair και read, σε σχέση με το βιβλίο, πριν κανείς αντικρίσει τον κυοφορούμενο καρπό της ένωσής τους.

Read: τι ακριβώς ζητάμε από την ανάγνωση σήμερα; Πώς ισορροπεί το βιβλίο ανάμεσα στη μαγεία του να ανοίγει πόρτες σε κόσμους άγνωστους, περιπετειώδεις, πρωτότυπους και στο να δένεται αργά, αλλά σταθερά, ως προϊόν στην καταναλωτική αλυσίδα; Το βιβλίο, υποστηρίζει η φωνή της εποχής, πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της αγοράς που επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, την ίδια την τεχνολογία ως νομοτέλεια. Η εισαγωγή του στη θαυμαστή ψηφιακή χοάνη, όπου σωρεύονται πυρετωδώς τα πάντα και γεννιούνται διαρκώς άλλα τόσα, είναι αναπόφευκτη. Η e-ανάγνωση προβάλλει για πολλούς ως το εκδοτικό μέλλον. Ίσως επίσης ως σοβαρή μετάλλαξη της αναγνωστικής εμπειρίας και είναι άγνωστο ακόμη αν θα διευκολύνει τον άνθρωπο του 21ου αιώνα να κρατήσει το βιβλίο πιο κοντά μέσα στον πολιορκούμενο χρόνο του ή θα προσαράξει την ανάγνωση σε σχετικά ρηχά νερά. Πιθανότατα, θα κάνει και τα δυο. Από την άλλη, η ίδια η τυπογραφία, όταν εφευρέθηκε, δεν υπήρξε μια ριζοσπαστική επανάσταση; Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ήδη πολύτιμος αρωγός του βιβλίου στην έρευνα, την τεκμηρίωση, την παραγωγή, την προβολή. Εισφέρει πλεονεκτήματα οικονομικά, οικολογικής πρακτικής, προσβασιμότητας που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Το e-βιβλίο, όμως, παύει να είναι βιβλίο, και ίσως δε θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι. Παύει να συνιστά διακριτό αντικείμενο που εμπλέκει όλες σχεδόν τις αισθήσεις. Προκρίνει πλέον τη θραυσματική λογική, την επιτακτική δυνητικότητα, τη συνεχή ροή πληροφοριών. Είναι το βιβλίο τόπος ουσιαστικής ψυχαγωγίας, μοχλός αλλαγής ιδεών, εργαλείο πνευματικής ελευθερίας ενάντια σε κανόνες ή ένα άλλο εμπορευματικό, κορεσμένο προϊόν την εποχή της κατακλυσμιαίας ταχύτητας; Πρέπει να πεθάνει το βιβλίο για να επιβιώσει;

Fair: για ποιον; Η ελλιποβαρής κρατική πολιτική απέναντι στο βιβλίο είναι συνήθης, εύλογος στόχος γκρίνιας. Σχολιάζεται εξίσου το unfair στον εκδοτικό κύκλο απέναντι στους συγγραφείς και τους συντελεστές του βιβλίου; Είναι ευδιάκριτο ότι ο συγγραφέας αποτελεί τη σταθερά της εξίσωσης και όχι τη μεταβλητή; Υπήρξαν και υπάρχουν φωτισμένοι εκδότες, που αγάπησαν το βιβλίο και τίμησαν τους δημιουργούς του. Η ιδέα όμως ότι κάποιος πρέπει να είναι ευχαριστημένος απλώς επειδή εκδίδεται το έργο του είναι σκόπιμα αφελής. Το unfair ελλοχεύει και αλλού. Πολλές εκδόσεις, όπως, για παράδειγμα, οι φωτογραφικές, διατηρούν περιορισμένη σχέση με το κοινό. Τα βραβεία (και ότι σημαίνουν σε επίπεδο οικονομικής και ηθικής επιβράβευσης) δίνονται σε έργα λογοτεχνίας, σε δοκίμια για τη λογοτεχνία ή την ιστορία. Τα φωτογραφικά λευκώματα, ανεξαρτήτως ποιότητας, αγνοούνται ολοκληρωτικά, όπως και άλλες «ειδικές» εκδόσεις (π.χ. για την αρχιτεκτονική, την επιστήμη κτλ.). Δοκίμια και μεταφράσεις στις βραχείες λίστες βραβείων δεν αφορούν ποτέ την εικόνα, παρότι συνιστά πλέον την κυρίαρχη γλώσσα επικοινωνίας. Στήλες κριτικής παρουσίασής τους στο ευρύτερο κοινό απουσιάζουν. Ο Orwell θα συμφωνούσε ότι όλα τα βιβλία είναι ίσα αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα. Είναι τελικά το εγχώριο βιβλίο ένας τόπος όπου κυριαρχεί μονόδρομα η λογιότητα της λογοτεχνίας και της (συχνά λογοτεχνικής) ιστορικής αφήγησης; Πόσο fair είναι αυτό;

Μπορεί, τελικά, ένα βιβλίο να αλλάξει ακόμη έναν άνθρωπο, πέρα από την ισοπεδωτική ενημερωψυχαγωγία, ανοίγοντάς του ένα μυστικό παράθυρο στον εαυτό και τον κόσμο; Η ευπρόσδεκτη, αν όχι απόλυτα απαραίτητη, πρωτοβουλία του fairead καλείται εξαρχής να πάρει θέση σε πολλά και καίρια ερωτήματα για τη δημιουργία (όχι την παραγωγή) του βιβλίου, καθώς και για τη θέση του όχι μόνο στην αγορά αλλά και βαθιά μέσα στην ψυχή των ανθρώπων.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

〉ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ〈

Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό

 


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Ο διττός χαρακτήρας του Δικαιώματος Δημόσιου Δανεισμού / Βασιλική Στρακαντούνα & Γιάννης Κικκής

Το βιβλίο στον ευρωπαϊκό Νότο την εποχή της κρίσης / Άννα Καρακατσούλη

Ωδή στον Εκδότη / Αντώνης Καρατζάς


〉ΚΡΙΣΗ+ΒΙΒΛΙΟ〈

Οι αριθμοί που δεν είναι / Περικλής Δουβίτσας (15.02.16)

Αλλαγή εκδοτικού παραδείγματος – εξωστρέφεια, συνέργειες, ενδυνάμωση (στοιχεία από 2 πρόσφατες έρευνες) / Παναγιώτης Κάπος (13.02.16)


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Τα παιδιά και η ανάγνωση. Τι κάνουμε; / Ειρήνη Βοκοτοπούλου (09.02.16)


〉ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΚΔΟΤΩΝ〈

Νίκος Αργύρης / εκδ. Ίκαρος (09.02.16)

Εύα Καραϊτίδη / εκδ. της Εστίας (09.02.16)

Αντώνης Καρατζάς / Νομική Βιβλιοθήκη (09.02.16)

Θάνος Ψυχογιός / εκδ. Καρδαμίτσα (09.02.16)


〉ΚΡΙΣΗ+ΒΙΒΛΙΟ〈

Στοιχεία για τη χαμένη πενταετία του βιβλίου (2009-2014) / Γιάννης Ν. Μπασκόζος (05.02.16)

Αποτύπωση της κρίσης: βιβλιογραφικές βάσεις και στατιστική / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (06.02.16)


〉ΒΙΒΛΙΟ: παρόν και μέλλον〈

Το παρόν και το μέλλον του βιβλίου, ο δονκιχοτισμός και η πραγματικότητα / Κατερίνα Φράγκου (03.02.16)

Οι δύο ζωές της ανάγνωσης / Θοδωρής Ρακόπουλος (03.02.16)

Βιβλιοφιλία, μια Σταχτοπούτα που ψάχνει το γοβάκι της / Γιώργος Ν. Περαντωνάκης (27.01.16)

Η τεχνολογική κλήση / Ένα σημείωμα για τη γραφή / Χρήστος Χρυσόπουλος (27.01.16)

Ο αναγκαίος ιμπεριαλισμός / Γιάννης Τσίρμπας (27.01.16)

10 σημεία για τη νέα οικονομία του βιβλίου / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (27.01.16)

Το «κογκνιταριάτο» και η ψηφιακή υπόσχεση / Χρήστος Χρυσόπουλος (21.01.16)

ΑΒΓ (Ανάγνωση, Βιβλίο, Γραφή) / Γιώργος Χουλιάρας (21.01.16)

Περί λογοτεχνίας, (ψηφιακού) μελανιού και συνδέσμων μας / Βασίλης Αμανατίδης (21.01.16)

Fair και Read / Ηρακλής Παπαϊωάννου (21.01.16)

Πρώτες σκέψεις για το οικοσύστημα του βιβλίου / Mε αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας fairead – το περιβάλλον της ανάγνωσης / Περικλής Δουβίτσας (21.01.16)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση του βιβλίου και το εγχείρημα του fairead / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Εθνικά Κέντρα Βιβλίου ή εθνική πολιτική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία / Το βιβλίο και ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα και την ελπίδα για το μέλλον / Άννα Καρακατσούλη (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

’The Age of Discontent’ – Greek publishing through six years of austerity / The Cultural Politics of the Greek crisis / S. Kabouropoulos

Το ανοικτό πεδίο / Τι συμβαίνει στην καλλιτεχνική και ειδικότερα την ποιητική σκηνή μιας χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς κρίσης; / [ΦΡΜΚ] τεύχος#1

Ενιαία τιμή βιβλίου: υπέρ και κατά / Σωκράτης Καμπουρόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Στόχος η παραγωγή νέων πολιτιστικών αγαθών / Εθνική πολιτική βιβλίου – Εθνική πολιτική για τον πολιτισμό / Χρήστος Χρυσόπουλος (ΧΡΟΝΟΣ/Πολιτισμική δημοκρατία)

Η κρίση του βιβλίου, δείκτης της κρίσης αξιών / Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αλυσίδα του ελληνικού βιβλίου. Σε οριακή κατάσταση οι Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εκδότες, βιβλιοπώλες, αναγνώστες / Άννα Καρακατσούλη (ΧΡΟΝΟΣ/Ιούλιος 2013)